Kā pagatavot autentisku itāļu picu mājās: Svarīgākie soļi un triki

Itāļu pica ir viens no pasaulē iecienītākajiem ēdieniem, un daudzi cenšas to pagatavot mājās, taču ne vienmēr izdodas iegūt to pašu garšu un tekstūru, kādu baudām Itālijā. Lai pica būtu patiesi autentiska, svarīgi ievērot vairākus būtiskus faktorus – no sastāvdaļu izvēles līdz pareizai mīklas sagatavošanai un cepšanas tehnikai.
Šajā raksta daļā aplūkosim autentiskās itāļu picas galvenās iezīmes, kā arī soļus, kas palīdzēs pagatavot perfektu mīklu un izvēlēties piemērotas sastāvdaļas.
1. Kas padara picu par autentisku itāļu picu?
Ne visas picas, ko ēdam, ir īstas itāļu picas. Autentiska itāļu pica atšķiras no citām ar vairākām svarīgām īpašībām:
- Plāna, bet elastīga mīkla – tradicionālā itāļu pica, īpaši Neapoles stila pica, tiek gatavota ar plānu pamatni, kas cepšanas laikā kļūst gaisīga un kraukšķīga.
- Vienkāršas un kvalitatīvas sastāvdaļas – autentiskai picai nav nepieciešami sarežģīti produkti. Galvenais ir augstas kvalitātes milti, tomāti, siers un olīveļļa.
- Ātra cepšana augstā temperatūrā – Itālijā picas parasti cep malkas krāsnī 400–500°C temperatūrā tikai 60–90 sekundes. Lai gan mājas apstākļos šādu karstumu sasniegt ir grūti, ir metodes, kas palīdz iegūt līdzīgu rezultātu.
Ja vēlaties mājās pagatavot patiesi autentisku itāļu picu, svarīgi ievērot šos principus jau no paša sākuma – sākot ar pareizo mīklas sagatavošanu.
2. Kā pagatavot perfektu picas mīklu?
Laba picas mīkla ir pamats lieliskai picai, un tās sagatavošana prasa pacietību un precizitāti.
2.1. Sastāvdaļas
Tradicionālai itāļu picas mīklai nepieciešami tikai četri pamata produkti:
- 00 tipa milti (vai alternatīvi – augstas kvalitātes kviešu milti)
- Ūdens (vēlams istabas temperatūras)
- Jūras sāls
- Svaigs vai sausais raugs
Lai gan receptes var nedaudz atšķirties, klasiskā Neapoles picas mīkla nesatur olīveļļu vai cukuru, jo tās vienīgais mērķis ir izcelt kviešu dabīgo garšu un radīt pareizo struktūru.
2.2. Mīklas sagatavošanas process
- Miltu un sāls sajaukšana – Lielā bļodā sajauc miltus ar sāli, lai tas vienmērīgi izdalītos.
- Rauga aktivizēšana – Ja lietojat svaigu raugu, to ieteicams izšķīdināt nelielā daudzumā ūdens. Ja izmantojat sausā rauga versiju, varat to pievienot tieši miltiem.
- Ūdens pievienošana – Pakāpeniski pievieno ūdeni, maisot, līdz sāk veidoties viendabīga mīkla.
- Mīcīšana – Mīklu nepieciešams mīcīt vismaz 10–15 minūtes, līdz tā kļūst elastīga un gluda. Tas palīdz attīstīt glutēnu, kas padara mīklu viegli izstiepjamu un gaisīgu.
- Raugu un fermentāciju – Kad mīkla ir samīcīta, to ieliek viegli ieziestā bļodā, pārklāj ar dvieli un ļauj raudzēties vismaz 8–24 stundas istabas temperatūrā vai ledusskapī. Ilgāka fermentācija palīdz attīstīt bagātīgu garšu un gaisīgu struktūru.
Pēc fermentācijas mīklu sadala mazākos gabalos un ļauj vēlreiz uzrūgt apmēram stundu pirms tās izstiepšanas un cepšanas.
3. Labākās sastāvdaļas autentiskai picai
Mīkla ir tikai puse no veiksmīgas picas – tās garša lielā mērā ir atkarīga no izmantotajiem produktiem.
3.1. Tomāti un mērce
Autentiskai itāļu picai tiek izmantoti tikai San Marzano tomāti, kas ir saldāki un mazāk skābi nekā parastie tomāti. Tos var izmantot saspiestā veidā bez liekām piedevām, pievienojot tikai šķipsniņu sāls un dažas pilītes olīveļļas.
3.2. Sieri
Itāļu picai tradicionāli izmanto Mozzarella di Bufala vai Fior di Latte, kas ir maigi un krēmīgi sieri, kas labi kūst un papildina tomātu mērces garšu.
3.3. Olīveļļa un papildinājumi
Laba ekstra virgin olīveļļa var piešķirt picai īpašu aromātu un garšu. Pievienojiet to pēc cepšanas, lai saglabātu tās bagātīgo garšas buķeti.
Citi autentiski papildinājumi:
- Baziliks – svaigas lapas pievieno pēc cepšanas, lai saglabātu to aromātu.
- Parmezāns – neliels daudzums pievienots pirms pasniegšanas var uzlabot garšas dziļumu.
4. Kā pareizi cept picu mājas apstākļos?
Viens no lielākajiem izaicinājumiem, gatavojot autentisku picu mājās, ir pareizā temperatūra. Itālijā picas tradicionāli cep malkas krāsnī 400–500°C temperatūrā, kas nodrošina ātru cepšanas procesu un īpaši kraukšķīgu, bet gaisīgu garoziņu.
Mājas apstākļos šādu temperatūru sasniegt ir grūti, taču ir vairāki veidi, kā panākt līdzīgu efektu:
- Picas akmens vai tērauda plāksne – viens no labākajiem risinājumiem, lai nodrošinātu vienmērīgu karstumu un kraukšķīgu garoziņu. To uzsilda cepeškrāsnī vismaz 30–45 minūtes pirms cepšanas.
- Maksimālā temperatūra – cepeškrāsni jāuzkarsē līdz maksimāli pieejamai temperatūrai (250–275°C) un jāizmanto augšējais un apakšējais sildelements.
- Cepšana uz pannas – ja nav picas akmens, var izmantot čuguna pannu, uzsildot to uz plīts un pēc tam pārceļot picu krāsnī.
Picu cep aptuveni 7–10 minūtes, līdz maliņas kļūst kraukšķīgas un siers labi izkūst.
5. Tradicionālie itāļu picas veidi
Itālijā pastāv vairāki populāri picas stili:
- Neapoles pica – plāna, ar elastīgu mīklu, vienkāršām sastāvdaļām un minimālu papildinājumu daudzumu.
- Romiešu pica (Pizza Romana) – plānāka un kraukšķīgāka, parasti cepama ilgākā laikā.
- Pizza al Taglio – itāļu ielu ēdiens, kas tiek pasniegts taisnstūra gabalos.
Secinājumi
Autentiskas itāļu picas pagatavošana mājās prasa pacietību un precizitāti, bet, ievērojot pareizos mīklas sagatavošanas, sastāvdaļu izvēles un cepšanas principus, iespējams iegūt izcilu rezultātu.
Galvenais ir izmantot kvalitatīvus produktus, ļaut mīklai pietiekami ilgi rūgt un cept pēc iespējas augstākā temperatūrā. Izmēģinot šos padomus, jūs varēsiet mājās baudīt īstu itāļu picu ar autentisku garšu un tekstūru.