strikepizza.lv

Pica ir viens no pasaulē iecienītākajiem un populārākajiem ēdieniem, ko bauda miljoniem cilvēku dažādos kontinentos. Lai gan cilvēki ļoti bieži koncentrējās uz to, kas tiek likts uz picas un kādas piedevas izmantotas, patiesā picas burvība slēpjas mīklā. Bet kas īsti padara picas mīklu tik īpašu? Sākot ar sastāvdaļu kvalitāti un izmantotā rauga veidu, beidzot ar mīcīšanas metodi, atpūtināšanas laiku un cepšanas temperatūru, katram solim ir izšķiroša nozīme galaprodukta garšā.

No kā tiek gatavota picas mīkla?

Picas mīklas sastāvs ir pavisam vienkāršs, tomēr šo sastāvdaļu izcelsme un kvalitāte ir ārkārtīgi nozīmīga. Līdzīgi kā tiešsaistes kazino spēlēs https://www.laimz.lv/, kur uzvaru nosaka pareizs stratēģijas un veiksmes līdzsvars, arī perfektas mīklas izveide balstās uz niansēm, proporcijām un rūpīgi pārdomātu pieeju.

  • Milti – milti lielā mērā ietekmē picas tekstūru, garšu un struktūru.. Maizes milti, kas bagāti ar olbaltumvielām, piešķir staipīgāku garozu, savukārt universālie milti rada mīkstāku tekstūru. Tradicionālajā itāļu picā bieži izmanto “00 miltus” to smalkās tekstūras dēļ.
  • Ūdens – pārāk maz ūdens daudzums ada sausu, stingru mīklu, taču pārāk daudz ūdens padara to lipīgu. Pareiza līdzsvara sasniegšana ir būtiska picas mīklas raksturīgajai elastībai. Svarīga ir arī ūdens temperatūra, jo tā ietekmē rauga aktivitāti un fermentācijas ātrumu.
  • Raugs – aktīvs sausais raugs, ātrais raugs vai dabīgs ierauga ieraugs katrs rada unikālus rezultātus. Raugs ir svarīga sastāvdaļa, jo tas parūpējās par mīklas uzrūgšanu un garšas attīstību.
  • Sāls – uzlabo mīklas garšu, jo tas izceļ miltu dabisko garšu un līdzsvaro nelielo saldumu, kas rodas fermentācijas rezultātā.
  • Olīveļļa – ai gan olīveļļa ne vienmēr tiek iekļauta tradicionālajās receptēs, tā var būtiski ietekmēt mīklas garšu un struktūru. Eļļas tauki pārklāj miltus, nedaudz kavējot glutēna veidošanos, lai mīkla būtu mīkstāka un palīdz mīklai kļūt kraukšķīgai cepšanas laikā.

Mīklas mīcīšana

Nepietiek tikai ar labas kvalitātes sastāvdaļām, mīklas pagatavošanas process arī ir nozīmīgs.

Mīcīšanas laikā attīstās glutēns, kas picas mīklai piešķir tās struktūru, garšu un spēju stiepties. Glutēns veidojas, kad ūdens satiekas ar miltu olbaltumvielām, kas mīcīšanas laikā savienojas.

Ir svarīgi izprast mīcīšanas procesu:

  • Ja mīkla nav pietiekami iemīcīta, tā nebūs elastīga un nerūgs pareizi.
  • Savukārt, ja mīkla tiek mīcīta pārāk ilgi, tā var kļūt cieta un pārāk blīva.

Tradicionālā picas mīklas mīcīšana ietver mīklas atkārtotu locīšanu un presēšanu uz miltiem apkaisītas virsmas 8–10 minūtes. Pēc tam mīklu liek atpūtināties, katras 20 – 30 minūtes to atkārtoti izstiepjot uz āru un pārlokot. Šī metode palīdz mīklai attīstīt nepieciešamo struktūru.

Fermentācijas process

Fermentācija ir brīdis, kad vienkāršas sastāvdaļas pārvēršas aromātiskā, gaisīgā un gardā mīklā. Šajā fāzē raugs patērē miltos esošos dabiskos cukurus un izdala ogļskābo gāzi un spirtu, liekot mīklai uzrūgt.

Fermentācijas procesa ieguvumi:

  • Garšas attīstība
  • Labāka tekstūra
  • Uzlabota struktūra

Fermentācijas laiks un temperatūra arī ir svarīgi. Ātrāka fermentācija (2-4 stundas) nodrošina maigāku garšu un saglabā raugam raksturīgo aromātu. Savukārt lēnāka fermentācija (vismaz 24 stundas) piedāvā izteiktākas garšas un labāku tekstūru.

Perfekta picas mīkla ir ne tikai vienkāršu sastāvdaļu rezultāts, bet rūpīgi pārdomāta procesu kombinācija, no kvalitatīvu miltu izvēles līdz pareizai mīcīšanai un fermentācijai. Picas mīklas noslēpumi slēpjas pacietībā un rūpīgā pieejā, kas kopā rada patiesi izcilu picu.